18 Temmuz 2013 Perşembe

Bilgisayar mühendisliği seçeceklere söyleyeceğim var;

Bir temmuz başı ve bir üniversite seçme-yerleşme döneminden merhabalar efendim. Büyük büyük soru işaretleri etrafta:  "hangi bölümü seçeyim?, xxx bölümü mezunları ne tür işlerde/alanlarda çalışıyorlar?, ne kadar para kazanıyorlar"... Kendi seçim dönemimi hatırlıyorum da soru işaretleri altında ezilecek gibi hissediyordum. Eminim bu aşamada olan herkes benzer duyguları paylaşıyor. Haksız da değiliz. Çünkü "seçtiğin üniversite/okuduğun bölüm  hayatına yön verecek" geyikleri hiç de yalan değil. İşte bu aşamada giriyorum devreye, soru işareti dolu balonlardan bir tanesini patlatabilirim belki diye.

'Bilgisayar mühendisliği öğrencisi. 3.sınıfı bitirmiş. Kısmetse mezun seneye. Geride bıraktığı 3 senede bir şeyler öğrenmiştir elbette' diyebileceğiniz bir zat'ım ben.

'Mezunlar ne iş yapar, ne kadar para alır' cümleleri ikinci planda kalıyor arkadaşım bu meslekte. Sebep mi?
İzin ver birazdan açıklayayım.



Önceliklee.. Kim la bu bilgisayar mühendisi? Nasıl biri?
Arkadaşım (başarılı) bir bilgisayar mühendisinin en temel özellikleri şunlardır ki bu özellikler başarının gelmesine sağlarlar;
sürekli merak et,
deneme-yanılma yoluyla öğrenmeyi sev,
mümkünse peygamber sabrına sahip ol.

Her daim merak edeceksin çünkü her gün yenilenen teknoloji tam da senin alanın olacak. Asla yakalayamayacaksın fakat her an yakalama isteğiyle dolu olmalısın. Merak edeceksin ki yenilikler heyecanlandırsın seni.  Merak edeceksin ki 'nasıl' sorusunu soracaksın ve bu soruyu sormakla kalmayıp sıvayıp kolları tecrübe etmeye girişeceksin.

Eğer deneme-yanılma yolu yoksa lugatında, aman diyeyim uzak dur bilgisayardan da mühendisliğinden de. Bu meslekte birilerinin sana bir şeyler anlatmasıyla ilerleyemezsin. Duyduğun, gördüğün, ilgini çeken her şeyi 'sen' tecrübe etmelisin. Bu sana işin bütünüyle ilgilenirken detayları da fark etme güdüsü sağlayacak.

Ve üçüncü en temel özellik sabır. Bazen saatlerce hatta günlerce bilgisayar başında oturman, projenin sana verilen kısmını yetiştirmen gerekecek. Bu yazdıklarımı okurken 'ay ben çok hareketliyim, vay ben uzun süre oturamam, konsantre olamam' diyorsan hoop dur orada. Bölümün kapısından dahi girme. Kendine de eziyet etme.

Gelelim mezunlar ne iş yapar geyiğine. İşinin ehli kişilere bu tarz bir soru sormamanı tavsiye ederim. Sorarsan da kaale alınmayacaksın muhtemelen (Tecrübeyle sabit :)) Çünkü bilgisayar mühendisliği dediğin mesleğin kullanıldığı ve yayıldığı alanlar, sektörler saymakla bitmez. Çünkü bizler okurken spesifik bir alan üzerine eğitilmiyoruz.Yani kullanacağın programlama dilinden tut da çalışacağın sektöre kadar hangi alanda uzmanlaşacağını seçecek olan sensin. Bu yüzden kendini iyi tanıman gerekiyor. Beklentilerin gerçek hayatla orantılı olmalı. İyi ve kötü yönlerini gerçekçi şekilde analiz etmelisin.

Bir bankanın/fabrikanın bilgi işlem departmanında çalışabilirsin.
Oyun geliştirebilirsin.
Ülkenin savunma sanayii alanındaki açıklarını kapatacak çalışmalar yapabilirsin.
Reklam-pazarlama alanında görev alabilirsin.
Ve daha birçok alternatif...

Aslında konunun özü şu: Bilgisayar Mühendisliği sensin. Öğrendiklerini istediğin alana taşıyabilir ve sana en çok keyif verecek şekilde yoğurabilirsin

" Everything depends on you."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sabaha kadar açığız!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...