18 Kasım 2013 Pazartesi

Adobe ColdFusion Hakkında


Bilgisayar mühendislerinin bir çoğu bölüme başladıkları andan itibaren gördükleri ya da uzmanlaşmak istedikleri programlama dillerinin kodlarını ya da derslerini yayınladıkları bir blog açarlar.Biz bu sitedeki 3 insan da bu yola başvurmadık nedense.Adının çok da gerekli olmadığı kendi blogumda ben de bir kere kod paylaşımı yapmıştım.Bunun sebebi ise bizim bölümdeki öğrenci arkadaşlara yardımcı olabilmek ve bizden sonra gelecek arkadaşlara aynı ya da benzer ödev verilmesi durumunda faydalanmalarıydı. (Evet evet open-source manyağı bir insanım) Gelgelelim kendi adıma; benim böyle bir bloga ya da paylaşıma ihtiyaç duymamamın sebebi ise benim yazdığım veya yazacağım kodların, programlama dillerinin ya da soruların başkaları tarafından çoktan yazılmış ve çözüme kavuşmuş olmasıydı.Evet yazdığım java koduna bazı günler ziyaret olmuyor değil ama bu işten para kazanmak ya da hit çekmek gibi bir amacım olmadığı için de devam ettirme gereği duymadım.

Diyeceksiniz ki :" neden Adobe ColdFusion yazı... bir saniye ;ColdFusion nedir lan ? "
Hemen cevaplayayım efenim... ColdFusion bir markup language'dir.Markup language nedir diye kısır döngüye girmemek için kısaca "HTML" i düşünebilirsiniz.
Şimdi sorunun cevabına gelelim, benim bu dili yazmamdaki sebep ise bu dili dünyada kullanan sayısı çok sınırlıyken ,inanıyorum ki Türkiye'de bu sayı çok daha aşağılarda.Türkçe kaynak bulmakta zorlanacak arkadaşlara bir alternatif olacaktır umuduyla yazacağım.İlerleyen günlerde kurulumundan tutun da , belli başlı örneklendirmeler yaparak ihtiyacı olan arkadaşlara Türkçe ve varolan kaynaklara bir alternatif yaratmak için yine karşınızda olacağım.Şimdi de :" hayatımda ne işime yarayacak bu ?" dediğinizi duyar gibiyim. Öyle demeyin , bir gün lazım olur :)


Benim bu markup language ile hayatımın nasıl kesiştiğini ve yaşadığım ilk deneyimleri buraya aktarmam eminim ki ileride başınıza gelecek olaylara bir bakış açısı yakalamanızı ya da halihazırda yaşadığınız bir olayın gözünüzün önüne bir daha gelmesini sağlayacaktır.Çünkü bilgisayar mühendisiysen bunu YAŞAYACAKSIN.

2013 yaz ayında bir telefon gelir.
+Alo ?
-Merhaba ben Anadolu Üniversitesi Dekanlığından .... -isim vermemek daha doğru olur sanırım-
+Buyrun ? -ben burda mart ayında başvurduğum öğrenci işçiliğimin onaylanmış olması umuduyla bir heyecana kapılmış durumdayım-
- ... şirketi ile okulumuzun yürüttüğü ortak bir proje için öğrenci alımı yapılması planlanmaktadır.Sizi cuma günü görüşmeye bekliyoruz.Uygun musunuz?
+Tabii ki .Görüşmek üzere.

Ve o görüşme sonucunda benim sorduğum soru ve aldığım cevap :
+Peki, tüm bu dediklerinizi hangi programlama dilinde yazıyorsunuz ?
-ColdFusion adını duymuş muydun?
+Duydum ama sadece duydum.Pek bir bilgim yok...

Sadece duymuş olmam bile yetecek ki 2013, 1 Ağustos itibariyle hayatımın ilk ciddi iş tecrübesini ve öğrencilik hayatımın son yılını bir 'Coldfusion developer' olarak geçirmekteyim.Hiç bilmediğim ve öğrenmek istemediğim bir dil ile yazılım yapıyorum -yapmaya çalışıyorum desem daha doğru olur ya neyse :) - İş için kabul edildiğimi bana bildirdikten sonra ,benim şu an bağlı olduğum supervisor'um benden coldfusion ve MSSQL ile basit bir program yapıp kendisine göndermemi istedi.Ve halatlar ,kayışlar, benim conta hepsi burada koptu.Bir insan evladının next, next ,next diyerek bir programı kurması en fazla kaç dakikasını alır ?
Bilemediniz... Benim tam 3 günümü aldı.İnternette okumadığım araştırmadığım makale kalmadı ve işin garip tarafı ise arkadaşlarıma attığım dosyayı onlar da kurmayı başaramadı.Ve sorunu bulabildiğim koca dünya üzerinde sadece 1 tane forumda tek bir post vardı ve o da türkçeydi.2 satırlık kodu bulmak için gezmediğim internet sitesi kalmadı.Evet evet stackoverflow benden sorulur :)
Neyse o iki satırlık koda sonraki yazılarda döneceğiz.Localhostta server'ı kurdum.Şimdi sıra database bağlantısına gelmişti ki ne göreyim.Gezmediğim web sitesi kalmamasına rağmen, tek tuşla halledilebilecek olan veritabanı bağlantısı hallolmuyordu.Bu defa kaybedecek fazla zamanım yoktu ;çünkü beni işe almama ihtimallerini düşündükçe ,üzülmekten kendimi alamıyordum.
Babamın da tavsiyesiyle laptopumu aldım ve Adobe ColdFusion kursu veren yetkili bayii buldum ankara sokaklarında...
Yoldayken de bu konuda bilgisi olan ve iletişim adresine ulaşabildiğim herkese mail atıyordum.Ve gördüğüm her kitapçıda kita soruyordum.
Not: Ne mailime geri dönüş aldım, ne de türkiye'de basılmış bir coldfusion kitabı buldum.
Mekanı buldum sonunda:
+Ben sadece DB bağlantısı yaptırmak istiyorum
-Hocalarımız sadece öğrencilerimize ders veriyor.Derslere kayıt yaptırırsanız bağlantınızla ilgilenebilir hocalar hem de öğrenebilirsiniz.
+2 dakikalık işlem için derse kayıt olmak ne kadar mantıklı sizce? Bir hocanın mail adresini, telefon numarasını verseniz ?
-Kusura bakmayın.
+Yahu siz arayın önünüzde konuşayım.
-Maalesef
+Peki ne kadar ders ücretiniz ?
-İki gün.Cumartesi ve pazar toplam 12 saat, 1600 TL..
+İyi günler.

Ve elimde laptop ile göt gibi kalıp ve de söverken, tek tek tüm bilgisayarcılara girmeye başladım.Ve girdiğim bir bilgisayarcıdaki(5. ya da 6 bilgisayarcıydı) genç çocuk, programlama dilini bilmediğini ama SQL konusuna bir bakabileceğini söyledi ve sorunu çözdü.Eve geldim kodları yazdım ve işe başladım...

Eğer bilgisayar mühendisliği nedir biliyorsanız bunun çok normal olduğunu da bilmelisiniz.Sürekli gelişen, değişen, ilerleyen ve artarak çoğalan teknoloji'yi asla yakalayamayacaksınız ve her yakalamak isteyişinizde sizi aşağı doğru çeken sebepler olacaktır.Bu zorluklarla baş edebilmeniz sizin sabrınız ve isteğinizle alakalı bir durum.Bazen patronunuzun istediği bir şeyi yapmak için , bazen kendi projenizi yapmak için , üniversitenin ilk yıllarında çokça hocanın verdiği ödevleri yapmak için bu tip sorunlarla karşılaşacaksınız.Sadece herkesin böyle şeyleri yaşadığını ve eğer bu sorunu birisi çözdüyse sizin de çözebileceğini hatırlayın istedim.
Yazıyı sonuna kadar okuyan sabrınıza teşekkür ettim...

2 yorum:

  1. Merhabalar;
    COld Fusion hakkında bir kaç sorum olacaktı. ANcak sizlerden birisinin mail adresini göremedim sitede.

    o yüzden ben kendi adresimi vereyim. baska türlü olaşmamız mümkün olmayacak sanırım :D

    arikanfati@gmail.com

    ulaşırsanız çok sevinirim.
    kolay gelsin

    YanıtlaSil
  2. Yazar arkadaşım hikayenizi bir solukda okudum ama şuan sizlerin yaşadığı sorunları yaşayan insanları arka sokaklarda elinde laptopla gezdirmemek için nasıl bağlantı sağladığınızı anlatsaydınız keşke..

    YanıtlaSil

Sabaha kadar açığız!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...