27 Kasım 2013 Çarşamba

Bilgisayar Mühendisi : "Format At Onurlu Yaşa"

     Bilgisayar Mühendisliği kavramı diğer bölümlerden de mühendisliklerden de biraz farklıdır.Siz hiç doktor olmadan ameliyata girebilen bir insan gördünüz mü? Ya da okulunu okumadan kitaplardan eksiklerini tamamlayarak avukatlık yapan birisini.Ne yazıkki iş bilgisayar mühendisliğine gelince bozuluyor.2 yıllık meslek yüksek okullu mu dersin, 4 yıllık donanım okuyup yazılımda uzmanlaşan mı dersin, nasıl / nerde öğrendin dediğimde evde tutorial izleyerek bu işe başladım diyen mi dersin hatta ve hatta elektrik elektronik, endüstri gibi bölümlerde okuyup aldığı bir iki programlama dersiyle bilgisayar mühendisliğinin işini elinden alma yoluna gidenler mi...Liste böyle uzar gider.
     Gelgelelim bizim bu konudaki muzdaripliğimize.Hemen herkesin şahsi bir web sitesi olduğu bu günlerde mühendis etiketi almak iş başvurularında bizleri bir adım öne götürse de 2 yıllık meslek yüksekokul mezunlarına 3+5=? sorularını sorup onlara mühendislik hakkı vererek eşitsizliğin dibine vuruyorlar.Durum böyle kötü olunca da çoğu bilgisayar mühendisi adayı mezun olmak değil, bir kaç proje gerçekleştirip, bir kaç konuda uzmanlaşıp öyle mezun olmak amacındalar.Ve şanslı bir kaç öğrenci mezun olmadan çalışabilme fırsatı buluyor.Ve bütün sıkıntı-güzellik aslında burada başlıyor.Nasıl mı ?

    Sıkıntı şudur ki; öğrencisinizdir ve paraya ihtiyacınız vardır ancak bir şey bilmiyorsunuzdur.Bir şey bilmemenin ve yapamayacağını düşünmenin mahçupluğu ve mezun olduğunda CV'ne yazacağın iş tecrübenizi düşünürsünüz ve bedavaya çalışmaya razı olursunuz.İşin trajikomik ve ironik tarafı şudur ki; genelde okul hocalarının şirketlerinde yok pahasına çalışırsın.Eğer hoca biraz iyi niyetliyse sana yaptığın iş'ten kazandığı paradan belli miktar (elbette ki cüzi bir miktar) ayırır.Senin üzerinden proje yapar, iş alır, fikir çalar, iş satar ve sense tecrübe kazanıp sorumlu olduğun kişiyi mahcup etmemek üzerine yoğunlaşır çoğu kez bunu fark edemezsin.Hele hele kimi zaman zorunlu olan staj gün sayını, o sürede bir şey öğrenemezsin biz yaz boyunca 3 aylık stajyer alıyoruz diyenler bile çıkacaktır ve sen bunu güzel bir şeymiş gibi görüp bedavaya köleleri olacaksın (Bu defa para hiç vermezler çünkü stajyersin.Ve zorunlu olan 20 ya da 30 iş gününü çalışıp, kalan günlerde onların cebine girecek para için emeğini sarfedersin) .Tecrübe kazanır mısın? Evet. CV'ne yazdığında sana bir faydası olur mu? Kesinlikle. Ancak bu senin sömürüldüğün ve hatta kısmen kullanıldığın gerçeğini değiştirmez.Çünkü artık bilgisayar'ın ve yeni teknolojilerin bizlere sunduğu imkanlar sayesinde, Android Markete veya AppStore'a bir uygulama yükleyebilirsiniz.Bir projeyi, bir şirkette çalışmaksızın yapabilir, hatta satabilirsiniz. Oturduğunuz yerden kendinizi geliştirebilirsiniz.Hiçbirini yapmadığınızı düşünsek bile, hiçbir şey yapmayan, sadece mezun olan bilgisayar mühendislerini de işe alıyorlar eninde sonunda.Ve iş tecrübesi olan insan biraz daha iyi bir şirkette, diğeri biraz daha kötü şirkette hemen hemen aynı maaşla işe başlıyorlar.Sonrası kimin kendini ne kadar geliştirdiği meselesi.

    Yani demem odur ki...Yapabiliyorsanız mezun olduğunuzda uzmanlaşmak istediğiniz alanla ilgili elinizde bir kaç proje,bir kaç denemeniz olsun.Hatta başarabiliyorsanız birlikte yürütmeyi iş tecrübeniz de olsun. O kadar da zor değil. Ancak asıl zor olan şey ise, tüm bunları başarırken seni sömürmeye çalışan, emeğinin karşılığını vermeyen, seni değil projenin çalışmasını senden çok umursayan kimselere hocanız olsa bile hoş görülü olmayın. Ey geleceğin bilgisayar mühendisi adayı :"Yukarıdaki gibi sömürülmeye göz yumup iş tecrübem var diye böbürleneceğine, format at onurlu yaşa"

2 yorum:

  1. wuhuuuu :)) çok güzel olmuş. yazan parmakların dert görmesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın :) yine de fazla yaymayın da son 1 sene :D

      Sil

Sabaha kadar açığız!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...